Kjøp

KJØP AV TILHENGER

Ved kjøp av tilhenger er det mye å tenke på. Ved kjøp av brukt tilhenger er det enda mer! Først må du kartlegge behovet ditt med hensyn til størrelse, vekt og funksjon. Sjekk hva bilen din kan trekke og hva du har lov å kjøre med ditt sertifikat, se Tilhengerkalkulator. Prisen på brukte hengere holder seg veldig godt, så min anbefaling er å finne en som er så ny (pent brukt) som mulig så du unngår å måtte utbedre den mye. Det kan fort bli dyrt hvis du må sette den på verksted for nye bremser, lys o.l. 

Liten sjekkliste:

-sjekk alle lys

-er støpsel helt

-sikkerhetswire (hvis brems) eller kjetting (uten brems) ok

-drag og chassis uskadd

-bunnplate hel og grei

-alle ruller eller hjul hele (båthenger)

-mønster i dekk (min. 3 mm vinter), ikke slitt (rull rundt og sjekk hele dekket), ikke for gamle (over 8-10 år eller sprekker)

-hjullager (jekk opp en side av gangen og sjekk om hjul sitter som støpt). Noen hjullager kan strammes

-kjenn at parkeringsbrems virker på begge hjul, la brems stå på og kjør sakte fremover, henger skal holde igjen. 

-bremsetest: kjør i 25 km/t og brems hardt. Du skal kjenne at henger bremser. Kan være vanskelig å kjenne på tom henger.

-hvis brems er det vanlig at kulekobling kan «rotere» sideveis. Spør om når påløpet ble smurt sist (2 nipler til fettpressa).

-sjekk at kulekobling låser på kula 

-nesehjul, feste og hjul

Omregistrering gjør du på vegvesen.no med BankID. Hvis egenvekt er over 350kg må du betale omregistreringsavgift på 568,- før vognkort blir utstedt. 

Øverste fartsgrense er 80 km/t for tilhenger med brems. 

Øverste fartsgrense er 60 km/t for tilhenger uten brems, men hvis tilhengeren har under 300 kg i aktuell vekt er det tillatt å kjøre i 80 km/t. 

Handlekurv